【放題】旺角特價放題 – 至尊滿屋日本料理

好耐無寫放題了,但並不表示我只懂介紹貴價自助餐,而棄貼地的放題。我同大家一樣,都係普通打工仔,有時都只係想平平地食一餐啫,尤其是跟朋友出街食,更加要考慮朋友的Budget,放題始終都是個好選擇。

早前趁週末去過旺角瓊華中心,原本想食「牛角」的,但到達時已過了9點後的時段,要十點半後才有位,於是走上一層睇睇。七樓這間「至尊滿屋」,貼著主打漁市場珍品放題,好似幾吸引喎。價錢方面,星期六每位HK$238 (另收加一),店員問我們能否等到9點半才入座,因為有八五折,計落每位大約$200加一,梗係等啦,於是便當作宵夜放題。

內部環境尚算闊落,星期六晚9點半後不算爆滿,兩個人都可以用四人枱。

看看有什麼特別食物?

其中有一頁叫「至尊海鮮宴」,包括有北海道焗廣島蠔、至尊蟹皇瑤柱海鮮粥、避風塘炒蟹、蒲燒鰻魚等。

北海道焗廣島蠔的芝士份量大,但似乎太大,完全蓋過了蠔。

刺身處理得不錯,鮮度尚算高,以上拼盤有甜蝦、吞拿魚、油甘魚、希靈魚、深海大赤蝦,推介吃甜蝦刺身。

壽司類中,不少都淋上松露油,十分清香。上圖有黑松露油甘魚壽司、黑松露牡丹蝦壽司、墨魚檸檬香油壽司。

卷物包括香蔥吞拿魚手卷、香芒海鮮卷、芝士軟殼蟹卷!

泰式天使蝦即是生蝦刺身,估不到又不錯!

炸物方面,喜歡榴槤的可點榴槤炸彈,我就揀一口芝士及芝麻雞翼!

串燒類中,鹽燒牛舌較值得吃!

飲品在店內自取,竟然有Kirin Beer及泰國啤Chang,那就要啤一啤了。

甜品是最弱的一環,主要放在飲品櫃旁的櫃子自取,但大都只是一些很細件的蛋糕,不太吸引。不過就有Movenpick雪糕供應,都算是較好的選擇。

小評:

用放題類別來評,這間的食物水準屬中等,刺身不錯。服務方面,店員的點菜效率高。不過,雖然寫著11點15分才收檔,但10點半時已叮囑客人叫Last order,然後趕著叫人先埋單,那是星期六晚喎,點解要咁趕呢,真係唔明點解!

 

至尊滿屋日本料理

地址: 九龍旺角彌敦道628號瓊華中心7樓全層

電話: +852 3622 2688

營業時間: 12:00-15:00; 18:00-23:15


請關注Facebook專頁:  YFL 生活博客 

Instagram: kelvinyfl
Instagram

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s