生日飯2017: 一年比一年麻甩 之 土瓜灣朱敏記桑拿菜

(2019更新: 朱敏記改了地址,仍在土瓜灣,新地址見文末)

在我的圈子內,似乎同屬巨蟹座的朋友為數眾多,可能因為巨蟹座大都不愛競爭,且重感情,通常不會跟人起爭執,所以就算巨蟹座朋友不是你的知己,至少不會拒絕跟他們交往。嫌棄巨蟹座,就是你走寶了! 哈哈!

我跟Food Blogger美女「儀家開飯」的生日只差一天 (當然我大佢好多年啦),共同朋友又多,所以連續四年都一齊搞生日飯局。四年來試過吃泰菜、樓上Cafe、酒吧餐廳,今年決定揀間麻甩類的小菜館,方便大家暢所欲言。其中一位「猛烈朋友」建議土瓜灣的「朱敏記」,他住土瓜灣兼曾在此搞過窮L飯局,不問都知這店肯定是他那種麻甩Style,而隨著年紀漸長,我樣子都一年比一年麻甩了。

土瓜灣話遠唔遠,只差在沒有地鐵,除郤繁忙時間搭巴士會塞車外,其實亦算方便。而朱敏記地點在馬頭圍道其中一條小街內,外人未必會刻意找,屬街坊小炒店,沒有任何特別的裝潢,感覺娘娘地,麻甩而佬味甚濃,其實我都幾鍾意此款麻甩店的,只不過較少寫在網誌上。

老闆娘朱嘉敏是生招牌,我總覺得她像張敏 (八十年代香港女星),差點叫錯這店做張敏記。只要去Google搜索朱敏記圖片,應該會見到她的真身。

店子叫桑拿菜,原是主打蒸鍋及火鍋的,但我們這晚就食小菜為主。

朋友們都捐出私家酒,我都出了私伙智利酒,難得生日飯,定要飲多幾杯!

兩道佐酒小食「椒鹽鮮魷」和「芝士卷」,香脆得交關,好在有酒,否則便會嫌熱氣了。

來一碟牛味濃郁的「燒牛肋骨」,燒得肉質腍腍地,中規中矩!

用青瓜切成心型,主菜是炒鮑魚和珊瑚蚌,非常有心思,唔講仲以為是酒店中菜。

「江南百花雞」是這店的招牌店,霸氣得像成隻乳豬般,吃落皮脆肉軟,真的比豬更像豬,自認港豬的我點會唔愛呢? (話時話,真正港豬又點識食呢D!)

再來兩道香口菜: 脆皮牛坑腩、脆皮豬手,麻甩小炒店怎可以冇這類菜,且在同類別店中,這裡的炒和炸都做得合格有餘了。

另一驚喜菜是「鹹鵝」,鵝件雖不算厚肉,但肉香而咸度剛好。

一人一隻「大連鮑魚」,跟我們在座每個人一樣,都咁爽呀!

「扇影金蔬」砌成一把扇狀,連炒菜都咁細心,抵讚!

既然都食了咁多煎炸,唔爭在食埋這條「越式燒魚」,真係唔錯,食完不禁飲多了幾啖紅酒。

夜晚一定要有些麵飯落肚的,這晚就以「煎韭菜餃」代替。

這晚老闆娘親自送上生日禮物,是一座巨塔,上面是炸蝦頭,中間放壽包,底層為花竹蝦刺身,別具心思,真是萬心感謝!

朋友們也送上兩個大蛋糕,再加一萬次多謝!

咦? 又話係Food blogger,點解當晚冇拍片冇直播嘅? 有時候,唔係下下飯局都要公開的,就算做KOL (雖然我唔係),都應該保留返一些自己的私人空間,俾自己跟朋友們盡情地講嘢。

希望就算世界潮流點變,再沒有Facebook、IG都好,這班朋友們都可以聯繫在一起啦!

 

朱敏記桑拿菜

地址: 九龍土瓜灣馬頭圍道103-105號新華大樓地舖

電話: +852 2387 1098

營業時間: 10:30 – 02:00


相關文章: 麻甩生日飯2018: 叔叔們相約「聚興家」! (米芝蓮車胎人推介)


吃破世情》即日起,在商務、三聯、天地、誠品及各大書局有售,

同時可於博學出版社的博學網上書店預購,請Click入以下圖片查看及選購啦!


想知道我的最新動態,請關注Facebook專頁:  YFL 生活博客 

Instagram: kelvinyfl
Instagram

廣告

新增回應