【飲食資訊】糖水有正氣

喺香港呢個地方生活真係好幸福!點解?因為有各種各樣美食囉。其實唔止種類多,連店舖營業嘅時間都特別長,令到一衆夜鬼都可以隨時嘆消夜。

正氣養生

其實我最多幫襯嘅深宵美食就係甜品糖水,不過我會揀一啲無咁飽肚嘅,例如桑寄心生棗蓮子茶,味道甘甘甜甜,貪佢夠正氣。

呢款甜品尤其受女性朋友歡迎,桑寄生屬補血藥材,能安胎、祛風養血、强筋骨、補肝腎、降血壓,聽說適合長者及孕婦服用。所以我呢啲成日開OT嘅打工仔,都要為自己補吓。

香滑配搭

另一個我選擇嘅,就係合桃溝芝麻!合桃糊要夠香,芝麻糊要夠滑,真係一個好正嘅配搭。不過講真要做好嘅芝麻糊一啲都唔容易,有好多時候食到啲又稀又唔香,真的不吃也罷!

相反如果食到好芝麻糊,即刻會覺得嗰間食店有料到,功力深厚,做事認真。西環正街的糖水,同埋北角書局街的都很有水準!不過我有時會外賣,或者叫Deliveroo送到公司比我,只因如果離開公司去食甜品,真係十萬個唔願意再返去繼續OT!

翠苑芝麻糊 #翠苑甜品專家

A post shared by macota (@lovelovehongkong) on

秀髮烏黑

相傳食黑芝麻(糊)有助令秀髮烏黑,單單係呢個理由就已經好吸引。之不過始終係糖水,又怕肥,真係令人又愛又恨!

黑芝麻:

黑芝麻藥食兩用,具有「補肝腎,滋五臟,益精血,潤腸燥」等功效,被視為滋補聖品。

核桃:

核桃中含有大量脂肪和蛋白質,而且這種脂肪和蛋白質極易被人體吸收。它所含的蛋白質中含有對人體極為重要的賴氨酸,對大腦神經的營養極為有益。

二少又要食糖水🤦🏻‍♀️ #合桃糊 #合桃露 #加湯圓 #翠苑甜品專家

A post shared by Tsuki (@tsuki_yeung) on


想知道我的最新動態,請關注Facebook專頁:  YFL 生活博客 

Instagram: kelvinyfl
Instagram

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s