【外賣美食2022】我在第五波疫情下幫襯過的外賣店

踏入四月,依然都無晚市堂食,加上繼續二人限聚,不如叫外賣在家自己享受好過啦。都想支持下艱苦經營的小店,如果在家附近的店,就自己行去取,如果地點遠少少或者唔方便外出的話,就幫襯香港兩大外賣App即「熊貓」及「袋鼠」,其實兩間的系統都改善了許多,雖然在App點的餐一般都貴過餐廳的標價,但是用慣咗就會識揀較平運費的,建議一次過叫兩餐的食物份量,那就可減低成本。唉,無計啦,經濟差,一定要慳得就慳。

就住洗錢之餘,都可以在平民美食當中找到有水準的選擇,以下介紹幾間我近期試過的外賣,都是有水準得來又非常親民的,希望大家都能夠在低Budget之中找到快樂,捱過這股寒冬。 


枝竹牛腩飯餐 @基隆茶餐廳

早前有幾日行動不太方便,幸好外賣App可以叫到大約兩三公里外的餐廳,於是就幫襯早前被某「盆菜KOL」捧紅的深水埗基隆茶餐廳。

清日節都來到,當然唔係食盆菜,見天氣忽然轉冷,就叫了一客「枝竹牛腩飯餐」。

食物份量比預期的大,既有腩又有筋,枝竹更有好多件,炆得還算腍,而且個腩汁撈飯一流。

雖然外賣比堂食貴些 (外賣$88,堂食$65),但炆牛腩係一件好花時間的事,扣埋食材及時間成本,外賣仍平過自己煮,值得一試。

基隆茶餐廳

地址:

深水埗北河街141號地舖

太子界限街24號地舖


泰式的兩餸一湯 @泰亞萊海南雞專門店

主打泰式海南雞飯的泰亞萊,幾間店一向都只做外賣,以前都幫襯過新蒲崗的分店,近期就去過位置較近我屋企的荔枝角店,一次過買海南雞飯及豬手飯(每客HK$50),加埋一客冬蔭功湯(HK$8),來個泰式的兩餸一湯。

好掛位泰國呀! 現時泰國已經開關,香港仲未開呢,雖然可以申請疫苗通行證,但要回鄉仍然有好多考慮,相信今年都難以實行。唯有在家合埋雙眼,幻想自己在曼谷,唔搭港鐵搭BTS,唔係去百佳掃貨,而係去Big C,諗起都開心。

夾件雞,吃飽後繼續發好個夢啦。

 

泰亞萊海南雞專門店

地址:

荔枝角長沙灣道883號億利工業中心地下6A6號舖

新蒲崗大有街14號萬星工業大廈地下C2號舖

沙田石門安麗街18號達利廣場地下4C號舖

觀塘開源道63號福昌大廈地下A8號舖


手工餃子 @甜記餃子

疫情令到餐飲業蕭條,很多食店無奈地暫停營業,仍然有些小店在掙扎求存中。

以前都介紹過甜記餃子,在疫情前,長沙灣店門外經常都排長龍,幾年來由一間開到三間,現時還開門但只提供外賣,忽然想吃餃子便去支持下。

今次叫了雙拼湯餃,椰菜冬菇雲耳豬肉餃、香芹芫荽豬肉餃,兩款都依然包得紮實,而且好足料。

餃子跟雞湯分開擺放,吃時先浸入湯一陣,然後沾上豉油和辣醬,便惹味得很。

 

地址:

長沙灣昌華街23號富華廣場19號地舖

旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下2號舖

太子砵蘭街450-454號HQ大廈地下C-D號舖


AmazingTalker 英文補習


請關注飛叔平台:

Facebook專頁:  飛叔生活 Kelvin Leung 

Instagram: kelvinyfl

YouTube: 飛叔Kelvin Leung


 

新增回應