京都勝牛開到去荃灣廣場,繼續大吃吉列牛扒! @京都勝牛x TOKYO DOLCI

去過京都勝牛好幾次,除咗早幾年去過京都和大阪店外,連香港的銅鑼灣店都去過幾次,可想而知我有幾鍾意食吉列牛呢。這個過江龍品牌最近已經開到來荃灣,早前就首次去荃灣廣場內的店探我這個日本「愛將」。


荃灣新店名為「京都勝牛x TOKYO DOLCI」,加入了TOKYO DOLCI的Gelato Café,即是除了吉列牛扒外,還售賣雪糕和咖啡等輕食。

我們今次依然是為吉列牛而來!

餐牌上好多款套餐都吃過,今次就揀個期間限定的「鹿兒島A4黑毛和牛西冷」。

鹿兒島A4黑毛和牛西冷

賣$438,老老實實,定價係有點貴的,但幸好肉質的確不錯,處理得也很仔細。

每件都燒成準確一致的Medium rare,油脂均勻而不會吃到滿口油淋淋那種,牛扒撈埋溫泉蛋汁就更滑溜,我就較鍾意撈咖哩汁。

京都勝牛三味套餐
京都勝牛三味套餐

「京都勝牛三味套餐」($228)則是親民好多的選擇,一次過可以吃到菲力牛、翼板牛及醬味薄牛三種肉,雖並非日本和牛,但牛肉質素還不錯。

棉花糖雪糕
抺茶紅豆流心蛋糕

好記得銅鑼灣店吃過的甜品,荃灣都吃到同樣水準的「棉花糖雪糕」($58) 和「抺茶紅豆流心蛋糕」($58)。

熱情果鮮桃特飲 ($36),芒果奇異果特飲 ($36)

兩個人吃兩個套餐和甜品,吃不落Gelato了,飽到暫時唔洗考慮幾時飛去日本,等個肚消化完,即係過兩日再諗啦。

 

京都勝牛x TOKYO DOLCI

地址: 荃灣大壩街4-30號荃灣廣場2樓217-220號舖

電話: 3996 8062


請關注飛叔平台:

Facebook專頁:  飛叔生活 Kelvin Leung 

Instagram: kelvinyfl

YouTube: 飛叔Kelvin Leung

Advertisements

 

Advertisements

新增回應